Start the Party! Save the World - recenze

Autor: Lukáš Slavkovský | 05.02.2012
Žánr:  PS3  | Recenze  | Dětské
Multiplayer: ANO
Druhé pokračování párty hry Start the Party! s podnázvem Save the World je konečně mezi námi a nás zajímalo, jaké změny přineslo, oproti předešlému dílu.

Ničení much pomocí tenisové rakety, dávání kuřat do hnízd pomocí větráku nebo mlácení krtků po hlavě kladivem, to jsou jen některé z bláznivých aktivit, které nabízel první díl zábavné párty hry Start the Party!. Jako většina PS Move her, ani tato nemělo příliš velikou životnost, minihry se rychle obehráli a pokud jste neměli žádného kamaráda po ruce, jediným důvodem pro hraní hry byli trofeje. Nakolik se toto tvůrcům podařilo změnit v podobě Save the World a jaké výhody tento titul nabízí v porovnání s předešlým dílem hry, to vám prozradíme v dnešní recenzi.

Na rozdíl od nedávno recenzovaného EyePet & Friends, Start the Party! své pokračování vzalo za mnohem lepší konec. Namísto nesouvisejících miniher a otravného hlasu uváděče se můžeme těšit na nelítostný boj s podlým doktorem, který z nějakého důvodu plánuje zničit celý svět. Každá z her vás uvede do problematiky objasněním problému, který doktor vytvořil a tutoriálem, který naznačí, jak ho vyřešit v prospěch všech. Když zalovíme v paměti a porovnáme toto s původní podobou hry, nejnovější díl je omnoho více přátelský ke všem věkovým kategoriím. Díky minimálnímu násilí, pěkné kreslené grafice a dobře vysvětleným tutoriálům si titul zamilují nejenom děti, ale i párty chtiví dospělí. Navíc tentokrát si nemůžete nastavit obtížnost hry, což je vhodné zejména pro dosáhnutí stejných podmínek pro všechny hráče a větší vyváženosti i pro ty nejmenší.

Zapomeňme na vizuální dojem (i když je velice pozitivní) nebo nastavení obtížnosti, podívejme se na samotnou hru. K dispozici máte dvacet miniher, ve kterých si zvolíte jednu ze čtyř postaviček, které vás budou reprezentovat ve hře. Z každé z nich jste schopni udělat unikát prostřednictvím své fotky, která se objeví na obličeji té které postavy a nadabováním vlastní hlášky pro onoho avatara. Pak stačí nastavit, jestli chcete hrát sami nebo se soupeři a jde se na to. Režim pro jednoho hráče nabízí free play a survival, přičemž první zmíněný umožní hrát libovolnou hru, survival zas otestuje váš postřeh, kdy v náhodně vybraných minihrách se budete usilovat o co nejdelší přežití. Naopak, režim po několik hráčů nabízí hru až pro čtyři, přičemž si bohatě vystačíte s jediným PS Move ovládačem. Pak stačí nastavit délku hry a hurá do toho. V každé jedné aktivitě se budete usilovat o dosáhnutí co největšího počtu bodů, které se zobrazují v podobě ukazatele na pravé části obrazovky. Pokud se vám v daném kole podaří pokořit soupeře, připíšete si pět bodů, v opačném případě o něco méně (v závislosti od pozice v řebříčku). Cílem je, samozřejmě, mít na konci všech kol nejvyšší skóre, jenomže někdy se zkrátka stává, že stav je příliš vyrovnaný a tak nezbude nic jiného, než vyhrát rozstřel, kde vítěz bere všechno.

O jakých minihrách to vlastně povídám? O zachraňování potápěčů ze spárů chobotnice, o ostřelování nepřátelských vrtulníků, o pálení much ohněm, opravu robotů nebo o převozu pacienta sanitkou. Samozřejmě to vše v těch nejbláznivějších podobách, které vás zaručeně pobaví. Aby to nebylo jenom o novém vizuálu, zvuku a pár nových hrách, můžete se těšit na větší zapojení druhého hráče do hry. Zatímco jeden hraje, ti druzí se chopí DualShocku 3 s cílem kažení něčí hry. Je jedno, jestli se chopíte úlohy nepřítele nebo osoby, kterou třeba chránit, máte konečně šanci ovlivnit výkon svého soupeře, co ještě více podporuje soupeřivost mezi hráči a zabezpečuje, že se nikdo nebude nudit v době, kdy čeká na svůj tah. Tady mám jedinou výhradu, a sice ne vždy jsou vaše možnosti vyvážené. Zkrátka a jasně, někdy dokážete škodit více, jindy zas méně, každopádně vysoce oceňuji tento přídavek, který jednoznačně podporuje zábavnost tohoto titulu.

Na druhou stranu pořád chybí online multiplayer, který by rozhodně byl schopen prodloužit hrací dobu hry. Totižto když nemáte po ruce kamaráda, nezůstane zase nic jiného, než jen hrát kvůli trofejím. Ty jsou tentokrát o moc dostupnější, jelikož nevyžadují nesmysly jako je odfocení 100ky různých hráčů, hraní na vánoce či nový rok nebo vysoké úspěchy na nejvyšších obtížnostech. Tím neříkám, že všechny z nich jsou jednoduché, ale většinu získáte bez problémů. Abych to vyjádřil i čísly, za tři hodiny hraní jsem získal 57% všech trofejí, i když poslední hodinu a půl jsem se vysloveně zaměřil na jejich dosažení. Poslední výhradu, kterou bych jinak k vysoce zábavní hře vznesl, je reakce ovládače. Z ničeho nic mi někdy nereagoval trigger na PS Move ovládači, což je velice bolestné zejména v střílecích pasážích, kdy toto tlačítko je klíčem úspěchu.

Dvacet miniher vydrží celkem dost a to hlavně proto, že některé z nich budete chtít hrát vícekrát. Jiné jsou zas těžce hratelné a méně vyvážené, ale ve všeobecnosti je Start the Party! Save the World vysoce kvalitní párty hra, s množstvem zábavních činností, možnostmi pro ostatní hráčů v podobě ovlivňování dění ve hře, velikou dávkou trofejí, roztomilým vizuálem a příjemnou zvukovou stránkou. Škoda jenom, že chybí online multiplayer, protože díky němu by se hrací doba neomezovala jenom na chvíle získávání trofejí a večírky, které se rozhodněte zpříjemnit hraním tohoto titulu. Ovšem pokud se vám líbil první díl, nebo hledáte dobrý lokální multiplayer pro PS Move, Start the Party! Save the World je pro vás ideální volbou.

Detaily

Distributor: Sony
Platforma: PS3
Multiplayer: ANO
Doporučená konfigurace: PS Move Eye kamera
Hratelnost:
70%
Občas nefunguje trigger, chybí online multiplayer a pár miniher se ovládá trocha těžce, ale jinak pobaví.
Grafika:
80%
Hezká, barevní a veselá.
Zvuk:
80%
Otravné hlášky uváděče jsou minulostí, což je jenom dobře.
Výsledný dojem:
70%
Dvacet miniher nabízí skvělou zábavu, zejména v lokálním multiplayeru.
Celkové hodnocení:
75%
Hra je vysoce zábavní a s pár spoluhráči se skvěle pobavíte, škoda chybějícího online multiplayeru.

Chcete vidět další Recenze platformy PS3? Přejděte na stránku PS3 Recenze.